Maistas – tai tradicija

Kas: Tautinės lietuviškos virtuvės pristatymas

Kur: Pirklių klubas

Kada: 2013 m. lapkričio 20 d.

Sakoma, tradicija – tautos siela. Argi yra tradicijų, kurių nuo seno nelydėtų skirtingi patiekalai – su ypatingomis gamybos technologijomis, argi ne virtuvė – kiekvienos šalies išskirtinumas ir pasididžiavimas?

Mes žinome: baltas varškės sūris ir juoda duona įtraukti į ES kulinarinį paveldą. Paukštiena ir žvėriena – nuo seno mėgstami bajorų patiekalai. Dar XVI amžiuje Bernardinus, atvykusius iš pietinių Europos kraštų į mūsiškus, ypač sužavėjo midus – svaigus nestiprus natūralaus medaus skonio ir aromato gėrimas. Šio gėrimo pagrindu Bernardinai sukūrė krupniką, kuriuo pirmą kartą oficialiai buvo vaišinami svečiai 1593 metais Nesvyžiaus Radvilų pilies pastatymo proga.

Už tai nedvejodami kviečiame prie stalo. Pradėkime nuo balto kaip sniegas varškės sūrio, apsupto raudonų gražuolių spanguolių ir it saulė besišypsančių svarainių. Tada – įdaryta antis ar žuvis – kaip Jums patinka. Jokiu būdu neatsikąskite duonos, pirma jos nepauostę – skrandžiui bus dvigubai maloniau, kai nosį kutens ajerų kvapas – tikri namai. Nepamirškite paragauti ir paštetų: moliūgų, antienos, baravykų ar veršienos kepenėlių – tinkamo atsiras kiekvieno skoniui. O tiems, kurių akys pirmiausia krypsta į rankų darbo skruzdėlyną medumi varvantį – maloniai prašom dar ir varškės deserto su miško uogomis. Argi ne didikų vakarienė?